Podiumkunst

Literair Variété met Ivo de Wijs en Peter Nieuwint

Dorpshuis t' Perron
20 oktober
20.00 uur

Op donderdag 20 oktober komen de cabaretiers Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs, oprichters van het legendarische Kabaret Ivo de Wijs, naar Heeze voor een avond ‘Literair Variété’. Deze avond is een initiatief van cultureel evenement Kunstsmullen, bibliotheek Dommeldal en Vrienden van de Bieb.

Het begon per ongeluk: jaren geleden moesten Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs op een laat moment inspringen voor een zieke collega. Het publiek waardeerde het inderhaast samengestelde programma en Ivo en Pieter vonden het heerlijk om bijna twintig jaar na de opheffing van het Kabaret Ivo de Wijs weer eens samen op de  planken te staan. De inderhaast samengestelde serie verzen en liedjes groeide uit tot een weloverwogen, maar tintelende show.

Zeven jaar lang traden Ivo en Pieter te hooi en te gras op met hun Literair Variété. Toen alle belangrijke culturele brandpunten waren aangedaan, stelden Pieter en Ivo een nieuw programma samen: Literair Varié2. Pieter maakte nieuwe liedjes en Ivo schreef nieuwe verzen, maar de vorm bleef hetzelfde:  een podium, een piano, een tafeltje en twee heren in gedekte kostuums.

Woorden en noten doen het werk. Geen  nieuwe cabaretstart, geen nostalgische terugblik, geen stand-up comedy, maar een liefderijk en vreugdevol eerbewijs aan Tekst en Muziek door twee vrienden die als prille studenten voor het eerst samen optraden op 22 januari 1965 – inderdaad, dat is inmiddels ruim een halve eeuw geleden.

Kaarten zijn te bestellen via de website van bibliotheek Dommeldal: https://ap.lc/X1aVO.