Met smaak gekozen

Antoon Kruysen en andere schilders uit de tijd van de Heezer schilderskolonie (1880 – 1940)

Tijdens de fietsroute kunt u er niet omheen: Het Peter van den Braken Centrum van Leo Pisa met een grote collectie schilderijen van kunstenaars die, in de eerste helft van de twintigste eeuw, in deze regio hebben gewoond en gewerkt. Toen Leo Pisa in 2016 overleed, zetten echtgenote Hanneke Pisa en Truus Prozée zijn werk met veel liefde en enthousiasme voort. De collectie is opgebouwd rond Peter van den Braken, Adriaan Groenewegen, Jan en Antoon Kruysen en Henriëtte Pessers. Ook werk van Cornelis le Mair bevindt zich in de collectie. Met een aantal schilders onderhielden Leo en Hanneke Pisa nauwe contacten.

Bovengenoemde schilders zijn vooral bekend vanwege het nostalgische boerenleven dat zij vastlegden. Dat zij ook stillevens maakten is minder bekend. Hanneke en Truus hebben zo’n 35 werken geselecteerd, voornamelijk stillevens waarop drank en spijs is afgebeeld.

Bij Le Mair en ook bij Groenewegen gaat het om de ‘stofuitdrukking’, dat wil zeggen dat materialen zoals glas, metaal en aardewerk levensecht lijken. Peter van den Braken en Jan Kruysen en zijn zoon Antoon Kruysen hielden zich daar helemaal niet mee bezig. Zij hanteerden een grovere toets en bij hen ging het om een impressie van de werkelijkheid. Of om expressie. Wat te denken van een stilleven met een fles drank, verlepte bloemen en een schoen die nodig opgelapt moet worden? Je zou toch denken dat Antoon Kruysen met dit onbekende werk zijn eigen staat van armoedzaaier wilde uitdrukken. Ook van Antoon Kruysen: het bekende werk ‘De Slacht’, met een ouderwets buiten aan een ladder opgehangen varken. Een bijzondere expositie met veel werk dat niet eerder is getoond.

Deze expositie is ook na Kunstsmullen nog te zien: t/m 1 december.

Peter van den Braken Centrum

Heezerweg 2
6029 PP Sterksel