Terugblik 2019

Terugblik Kunstsmullen 2019

Het openingsweekend van Kunstsmullen 2019 vond plaats op zaterdag 12 en zondag 13 oktober. Op Landgoed Kapellerput konden bezoekers vanaf dat weekend de Kunstwandelroute volgen langs 35 kunstwerken. Verder waren er verschillende exposities in de drie kernen van de gemeente Heeze-Leende.

Kunstwandelroute

De Kunstwandelroute toonde beelden van onder andere Lisetteh Huijsmans, Sjer Jacos, Sjef Cox, Frits van Roon en Jos Blersch.

Peter van den Brakencentrum

Het Peter van den Braken Centrum in Sterksel beschikt over een grote collectie schilderijen van kunstenaars die in de eerste helft van de 20e eeuw in de regio Zuidoost-Brabant hebben gewoond en gewerkt, waaronder Peter van den Braken, Adriaan Groenewegen en Jan en Antoon Kruysen. Tijdens Kunstsmullen 2019 stond het werk van Antoon Kruysen centraal.

Expositie van Henri Hess, Frans Manders en Jos Leurs in Restaurant De Scheuter in Leende

Jos Leurs, geboren in Valkenswaard, is een groot natuurliefhebber met een voorliefde voor landschappen. Hij schilderde veel Brabantse en Franse landschappen. Henri Hess, geboren in Eindhoven, schildert met grote uitdrukkingskracht dorpsgezichten, landschappen, waterpartijen, stillevens en portretten. Hess trekt er veelvuldig op uit en maakt schetsen of schildert hij ter plaatse wat hem inspireert. Frans Manders, geboren in Helmond, gaat na de lagere school aan het werk in de drukkerij waar zijn vader werkt. In zijn vrijetijd maakt hij tekeningen en leert hij schilderen door het kopiëren van schilderijen van Rembrandt en Breitner. In de jaren 1956 tot 1959 heeft hij o.a. les van Kees Bol in tekenen en schilderen. Manders werkt bij Philips tot hij 1978 zich volledig toelegt op het kunstenaarsbestaan.

Atelier Galerie Kempro

Atelier Kempo is al 25 jaar een ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers. Tijdens Kunstsmullen 2019 exposeerde Kempro werken van onder anderen Carianne Hermans, Christiaan Ploum, Kevin van der Heijden en Patricia de Vries.

Galerie de Kliuw

Galerie de Kliuw exposeerde schilderijen, beelden, keramiek en glaskunst van onder meer Jos Blersch, Ilse de Keulenaer, Bibi Smit en Jan Wils.

De Schoenendoos

Op de drie zaterdagen van Kunstsmullen organiseerde cultuurtuinhuis De Schoenendoos in Heeze muzikale  avonden met concerten van Saskia Plagge en David Ernst, het duo Lina & Loraine en Wendy Lina en Heide Loraine.

Strijpertunnel

De Strijpertunnel onder de A2 kreeg een makeover in de vorm van een wallprint-tattoo van 20 meter lang en twee meter hoog.

Social Creative Cloud

Namens het jongereninitiatief Social Creative Cloud gingen jonge fotografen op zoek naar beweging van mens en dier. De foto’s waren te zien bij Restaurant Nobel in Leende.

Scholenproject

Kinderen van groep 7 van de basisschool schreven onder begeleiding van Monique Beukema gedichten naar aanleiding van de kunstwerken uit de kunstwandelroute. De gedichten werden in de bibliotheek in Heeze tijdens Kunstsmullen geëxposeerd.

Video van de voorbereidingen

Petr Salz maakt een informatieve video over de voorbereidingen van Kunstsmullen 2019